duminică, 31 ianuarie 2010

Antico Dolo - Trattoria, Pizzerie

Istoria producerii de pizza a inceput in antichitate, in Napoli, Italia. Era foarte populara painea plata coapta pe pietre fierbinti, aromata cu diversa ierburi si condimente.
Dupa anii 1600 cand, o data cu descoperirea Americii, rosiile ajung in Europa, taranii din Italia, care era foarte saraci au adaugat rosiile la prepararea pizzei. Pana la 1830 pizza a fost vanduta in standuri in aer liber si prin vanzatorii de strada, dar prima pizzerie adevarata "Antica Pizzeria Port Alba" s-a deschis in Napoli si functioneaza si acum.
Pizza moderna s-a nascut in 1889 si se atribuie unui brutar, Raffaele Esposito, care a pregatit pizza speciala in cinstea vizitei regelui italian Umberto I s a reginei Margareta. Pizza semana cu steagul Italiei avand busuioc verde, branza alba si sos de rosii. A fost favorita reginei. De atunci acest model de pizza se numeste Pizza Margherita, in cinstea reginei.